Valmentava johtaminen tähtää toimivaan yrityskulttuuriin
Nykyaikaisessa yrityksessä johtajat ja esihenkilöt toimivat valmentavasti. He osallistavat kaikki päätöksentekoon ja ongelmanratkaisuun. Valmentava johtaminen näkyy koko työyhteisössä edistäen avointa yrityskulttuuria.
Mitä on valmentava johtaminen?
Valmentava johtaminen on sujuvaa yhteistyötä. Se perustuu hyvään vuorovaikutussuhteeseen, jossa johtaja kuuntelee, kysyy ja kannustaa henkilöstöä eri tilanteissa. Kun vuorovaikutus on molemmin puolin avointa ja kunnioittavaa, työkin onnistuu ja tuottaa tuloksia tehokkaasti.
Valmentavalla johtamisella pyritään siihen, että jokainen työntekijä sitoutuu henkilökohtaisesti asetettuihin tavoitteisiin ja etsii itse aktiivisesti toimivaa tapaa työskennellä. Valmentava johtajuus lisää siis työntekijöiden itseohjautuvuutta ja halua kehittää työtään niin, että tavoitteet saavutetaan.
Toimivan työyhteisön kannalta valmentava ote on tärkeää. Se luo turvallista ilmapiiriä, jossa ollaan kiinnostuneita työntekijöiden onnistumisista ja haasteista. Johtajat ja esihenkilöt ovat valmiita tukemaan aina, kun työntekijä pyytää tai tarvitsee apua. Tämä ei tarkoita sitä, että esihenkilöillä pitäisi olla valmiit ratkaisut haasteisiin, vaan ne etsitään yhdessä.
Valmentava ote johtoryhmässä
Johtoryhmän jäsenten on tärkeää tiedostaa, kuinka merkittävästi he vaikuttavat yrityskulttuuriin omalla tekemisellään. Kun johtoryhmä on itse sitoutunut toistensa kuunteluun, dialogiin, oman työnsä kehittämiseen ja ratkaisukeskeisyyteen, ajattelutapa vakiintuu myös muun henkilöstön käyttöön.
Johtoryhmän sisäisessä kehittämisessä valmentava ote tarkoittaa sitä, että tiimin toiminta, yhteistyö ja vuorovaikutus nostetaan keskiöön. Tärkeää on pohtia, miten alansa huippuosaajat saadaan tekemään yhteistyötä ja miten rakennetaan tiimi, jossa kaikkien osaamista tarvitaan. Tulosten kannalta on oleellista kysyä, mitä tavoitteiden saavuttaminen edellyttää jokaiselta yksilönä ja johtoryhmältä tiiminä.
Johtamistaitojen kehittäminen on jokaisen johtoryhmäläisen ja esihenkilön velvollisuus. On tärkeää tuntea omat vahvuudet ja kehittämiskohteet, sillä johtamistaitojen kehittäminen lähtee liikkeelle juuri itsensä tuntemisesta ja taidosta johtaa itseään. Hyvä työyhteisö tarvitsee itsensä kanssa sinut olevia johtajia.
Valmentava johtajuus kytkeytyy yrityskulttuuriin, joka määrittää sen, miten ihmiset toimivat keskenään ja miten tavoitteet saavutetaan. Avoin ja luottavainen ilmapiiri edistää toimivaa yrityskulttuuria, joka on lopulta ainoa yritystä eteenpäin vievä voima.
Yrityskulttuuria voi ja tulee johtaa.