Asiakastarinat
26 huhtik. 2023

PAMin uuden organisaatio- ja johtamiskulttuurin syntymatka

Palvelualojen työntekijöiden ammattiliitto PAM toivoi selkeää muutosta johtamis- ja organisaatiokulttuuriin. Tarpeen oli löytää uudenlainen ja raikas ote, jolla kehityshanke erottui aiemmista ja saisi laajan vaikuttavuuden. PAM valitsi kumppanikseen Hanken & SSE Executive Educationin.

Keskustelijoina

Hannamari Kuosa, Ohjelmajohtaja ja sertifioitu coach, Hanken & SSE Executive Education

Heidi Lehikoinen, Toiminnanjohtaja, PAM

Katja Noro, Työsuojeluvaltuutettu, PAM


Teimme viime vuonna yhteistyötä PAMin kanssa organisaatio- ja johtamiskulttuurin kehittämisen tiimoilta. Keskustelemme tästä matkasta ja siitä, minkälaisia asioita PAMilla lähti tapahtumaan kehityksen myötä.

Millainen lähtötilanne oli?

Heidi Lehikoinen: Ammattiliittona olemme työelämän asiantuntijoita, ja pyrimmekin joka päivä siihen, että yksityisellä sektorilla olisi parempaa työarkea. Juurikin tätä kautta meillä on erityinen tarve olla hyvä työpaikka ja hyvä työyhteisö, ja siihen ollaan vuosien aikana pyritty ja tehty töitä sen eteen. Meillä on myös aika iso joukko työntekijöitä, jotka kaikki ovat työelämän asiantuntijoita omalla sarallaan. Tämä tietenkin haastaa meitä olemaan erittäin hyviä. Moni meidän työntekijöistä tekee sellaista työtä, jossa näkee työpaikalla olevia ongelmia ja ratkaisee näitä ongelmia yhdessä jäsenien tai luottamushenkilöiden kanssa, mikä myös haastaa meitä. Oikeastaan kaikkeen tähän lähdimme hakemaan raikastusta; sekä johtamiseen ja organisaatiokulttuuriin että määrittelämään uudestaan organisaatiokulttuuria.

Hannamari Kuosa: Puhuimme paljon raikkaista tuulista, ja juuri mitä uutta voisimme tuoda mukaan kehitykseen. Matkahan meni niin, että meillä oli johdon ja päälliköiden yhteisiä työpajoja, henkilökohtaista coachingia ja työpajojen jälkeen tehtiin Go-to-Team tehtävät, eli se mitä oltiin opittu ja sovittu yhdessä vietiin samantien käytäntöön organisaation harjotteiden kautta. 

Miten matka näyttäytyi organisaatiolle ja kollegoille? 

Katja Noro: Oli uutta, että koko henkilöstö osallistettiin prosessiin, ja että esihenkilöt toivat näistä kehityspäivistä ajatuksia yksiköihin. Pääsimme vaikuttamaan näihin asioihin yhdessä, tulimme kuulluksi ja haastoimme näissä kehityspäivissä työstettyjä asioita. Esihenkilöiden innostus kyllä näkyi.

Millaisia konkreettisia työkaluja tästä jäi käteen? 

Heidi Lehikoinen: Näkyvin työkalu oli varmasti se, että muodostimme johtamisen periaatteet. Periaatteita oltiin työstetty yhdessä esihenkilöiden kanssa, ja niitä yksiköiden tiimit pääsivät sitten haastamaan. Nämä johtamisen periaatteet ovat johtaneet esimerkiksi johtamisjärjestelmän uusimiseen. Meillä on myös aina tehty henkilöstötutkimuksia ja 360 arviointeja. Henkilöstötutkimukseen lisättiin myös tasoja, jotta saatiin laajempia vastauksia tietyistä toiminnoista yrityksen rakenteissa. Tälle vuodelle ollaan tehty myös neljännesvuosittainen henkilöstöpulssi, jolla pyritään seuraamaan tätä meidän muutosmatkaamme.

Hannamari Kuosa: Muutos näkyi rohkeutena keskusteluissa. Keskustelut muuttuivat avoimemmiksi ja kohtikäyvemmäksi, eikä asioita enää piiloteltu. Myös valmennukseen sisältynyt henkilökohtainen coaching näkyi ihmisten vahvistumisessa. Toki tämä tukee yhteistä kieltä, myös pamin perustehtävä heijastuu organisaation arkeen. Myös me Hanken & SSEllä opimme paljon tästä matkasta. 

Heidi Lehikoinen: Täytyy myös sanoa, että poikkeuksellisena organisaationa meidän henkilökuntamme tekee työtä isolla sydämellä ja tarkoituksella. Ihmiset motivoituvat oikeasti työstä jota tekevät. Mahtava riemu ja rohkeus tekemisessä insiproi myös meitä.

Miten kuvailisitte valmennusmatkaa, näin jälkikäteen katsottuna?

Heidi Lehikoinen:
Matka tuntui henkisesti pitkältä ja raskaalta, koska tavoitteena oli nostaa kissoja pöydälle ja tajusimme, ettei tämä onnistu ellemme ole valmiita tuomaan kaikkia asioita pöydälle. Lopputulemana jaksoin uskoa, että tästä tulee hyvä. Myös kumppanin apu auttoi huomattavasti jatkamaan prosessin aikana. 

Katja Noro: Henkilöstön osalta olimme hieman skeptisiä alkuun, koska aikaisemminkin on ollut projekteja. Tämä valmennus kuitenkin innosti kaikkia, kun oikeasti päästiin vaikuttamaan. Tämä on myös ensimmäinen kerta kun meillä on työnantajalupaus, jonka ansiosta voidaan luottaa, että nyt mennään oikeasti eteenpäin. 

Kehitysohjelmiemme ja valmennuksemme avulla johtoryhmät ja johtajat uudistavat itseään yksilö- ja tiimitasolla. Kun tiimi vahvistaa kykyjään, osaamistaan ja työskentelytapojaan, yksittäiset johtoryhmän jäsenet rakentavat omia kehityssuunnitelmiaan johtajana. Yhdistämme kehitys- ja ryhmävalmennusmenetelmiä, kyselyitä, kartoituksia ja itsearviointimenetelmiä tukeaksemme uudistumista. Lue lisää ja ota yhteyttä keskustellaksesi lisää.

Lue lisää

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Hannamari Kuosa
Hannamari Kuosa
Program Director, Business Coach
Jaa sivu