Strategisten tavoitteiden johtaminen
Menestyvän yrityksen toiminta perustuu uudistumiskykyiseen strategiaan ja määriteltyihin strategisiin tavoitteisiin, jotka auttavat organisaatiota pärjäämään kilpailussa ja muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Tavoitteet antavat organisaatiolle suunnan, auttavat resurssien kohdentamisessa sekä ohjaavat päätöksentekoa ja toimintaa. Strategisiin tavoitteisiin pääseminen vaatii jatkuvaa työtä ja uudelleen arviointia.
Keskeistä strategiatyössä on huomioida kyvykkyydet ja osaaminen, joita tavoitteiden saavuttamiseksi vaaditaan. On tärkeää tarkastella esimerkiksi aiemmin menestystä tuottaneita tekijöitä sekä organisaation erityisiä tietoja, taitoja ja osaamista, jotka ovat tuoneet lisäarvoa. Kyvykkyyksien ja osaamisen kehittämisessä sekä vaalimisessa on ihmisjohtamisella tärkeä rooli.
Jotta tavoitteiden mukainen osaaminen saadaan parhaalla tavalla organisaation käyttöön, tarvitaan myös osaamisen strategista johtamista. Se on suunniteltua ja tarkoituksellista johtamista, jonka avulla liiketoimintastrategian mukainen osaaminen saadaan hankittua, hyödynnettyä ja uudistettua. Strategisella osaamisen johtamisella varmistetaan kilpailukyky myös tulevaisuudessa.
Henkilöstöstrategia tukee osaamisen kehittymistä
Strategiset kyvykkyydet ovat organisaation ainutlaatuisia vahvuuksia ja valmiuksia, jotka auttavat muun muassa erottumaan kilpailijoista. Henkilöstöstrategian on tuettava ja vahvistettava näitä strategisia kyvykkyyksiä niin, että henkilöstöön liittyvät toimenpiteet ja käytännöt edistäisivät strategisten tavoitteiden saavuttamista.
Organisaation menestys riippuu niistä ihmisistä, jotka toimivat yhdessä tavoitteiden saavuttamiseksi. Siksi on tärkeää varmistaa, että organisaation henkilöstöprofiili on sellainen, että se tukee tarvittavia kyvykkyyksiä. Henkilöstöstä täytyy löytyä ne taidot, osaamiset ja ominaisuudet, jotka ovat merkityksellisiä kokonaisuuden kannalta.
Strategisten kyvykkyyksien vahvistamiseksi ja vaalimiseksi onkin tärkeää tunnistaa, millaista osaamista organisaatiossa tarvitaan. Millaisia koulutus- ja kehitysohjelmia tarvitaan? Tarvitaanko teknistä koulutusta, johtamistaitojen kehittämistä vai uusien innovaatioiden omaksumista? Miten organisaatioon saadaan houkuteltua uusia työntekijöitä, jotka sopivat sen strategisiin kyvykkyyksiin ja tavoitteisiin?
Henkilöstöstrategian avulla organisaatio voi rakentaa johtamiskäytäntöjä ja työympäristöä, jotka edistävät työntekijöiden sitoutumista ja motivoituneisuutta. Tyytyväiset ja motivoituneet työntekijät ovat todennäköisimmin sitoutuneita kehittämään ja ylläpitämään strategisia kyvykkyyksiä. Tärkeässä roolissa onkin osaamisen johtaminen, josta voi lukea lisää tästä linkistä.
Strateginen ennakointi poistaa epävarmuutta
Organisaation kilpailukyvyn kannalta on tärkeää ennakoida tulevaa sekä tunnistaa, analysoida ja ymmärtää tulevaisuuden mahdollisuuksia, riskejä, haasteita ja trendejä. Strateginen ennakointi auttaa organisaatiota kehittämään joustavuutta ja sopeutumiskykyä muuttuvassa ympäristössä. Ennakointi täytyy huomioida myös henkilöstöstrategiassa ja henkilöstön kanssa tehtävässä jokapäiväisessä työssä. Se vähentää henkilöstössä koettavaa epävarmuutta ja auttaa varautumaan erilaisiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja muutoksiin.
Strategiatyö, strateginen uudistuminen ja kyvykkyyksien vahvistaminen vaativat inhimillistä ja ihmisläheistä johtamista. Kyse on aina ihmisten tavasta toimia, tuntea ja kokea itsensä tarpeelliseksi. Kun työpaikan kulttuuri perustuu dialogille ja kyvylle kuunnella, voidaan saavuttaa se yhteinen kokemus, että kaikki uskovat asetettuihin tavoitteisiin ja tekevät töitä niiden eteen.