Henkilöstön ja sen osaamisen johtamisen on havaittu olevan yksi avaintekijä, joka auttaa yrityksiä ja organisaatioita pärjäämään jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa. Osaamisen johtamisessa tukeudutaan yrityksen strategiaan, mutta se huomioi vahvasti yksilön ja hänen kehityksensä. Taustalla on ajatus, että ”jokainen voi loistaa, jos valaistus on oikea”.
Mitä on osaamisen johtaminen?
Osaamisen johtamisella varmistetaan, että yritys säilyttää tilanteiden muuttuessa oman kilpailukykynsä ja pystyy täyttämään asiakaslupauksensa. Taustalla on siis strategia, joka tunnistaa ja ennakoi, mitä strategisia kyvykkyyksiä yrityksessä tarvitaan ja millaisella osaamisella yrityksen kyvykkyys kehittyy.
Käytännössä osaamisen johtaminen on henkilöstön kanssa työskentelyä niin, että heissä oleva potentiaali ja kyvykkyys hyödyttävät yritystä. Tämä edellyttää, että yrityksessä tiedetään, millaisia taitoja tarvitaan, mitä taitoja henkilöstöllä on jo valmiiksi ja miten niitä voi kehittää.
Jos tarvittavaa taitoa ei henkilöstöllä ole, organisaation sisällä voi kuitenkin olla ihmisiä, jotka ovat halukkaita oppimaan uutta ja kehittämään osaamistaan. Sitä tulisi ensisijaisesti hyödyntää. Tarvittaessa yrityksen täytyy harkita myös sopivan henkilön rekrytointia. Kyseessä on siis yrityksen kannalta parhaiden työntekijöiden palkkaaminen ja heidän pitäminen yrityksessä.
Hyvät vuorovaikutussuhteet ja jatkuva oppiminen avainasemassa
Osaamisen johtamiseen liitetään käsitteet vuorovaikutteisuus ja dialogisuus. Käytännössä vuorovaikutteisuus tarkoittaa sitä, että tavoitteet asetetaan ja päätökset tehdään yhteisesti keskustelemalla. Vuorovaikutus edellyttää avointa ja toisia kunnioittavaa dialogia, joka on parhaimmillaan kuuntelua, yhdessä ajattelua, ratkaisujen hakemista ja yhdessä oppimista. Hyvä vuorovaikutus parantaa yhteishenkeä ja vahvistaa työntekijöiden sitoutumista työhön ja asetettuihin tavoitteisiin. Kuulluksi tullut ihminen tuntee itsensä merkitykselliseksi.
Osaamisen johtamisessa korostuvat myös itseohjautuvuus ja oppiminen. Työn ja ympäristön muuttuessa on tärkeää, että jokaiselle työntekijälle annetaan mahdollisuus toimia itsenäisesti, kantaa vastuu työstään ja oppia uusia asioita. Jatkuva oppiminen ja asioiden omaksuminen varsinaisen osaamisalueensa ulkopuolelta ovakin niitä tärkeitä tulevaisuuden taitoja, joilla ihminen ja yritys pärjäävät muutosten keskellä.
Esihenkilö mahdollistaa otolliset työolosuhteet
Esihenkilötaitoihin kuuluu osaamisen johtaminen. Sen tavoitteena on auttaa työntekijöitä tekemään työnsä parhaalla tavalla ja rohkaista oppimaan uusia asioita. Esihenkilö tukee, kannustaa ja antaa palautetta rakentavasti. Osaamisen johtaminen ei kuitenkaan ole ainoastaan esihenkilön tehtävä, vaan kaikkien organisaation jäsenten tulee kantaa vastuu siitä.
Tyypillisesti esihenkilötyöhön kuuluvat osaamisen kartoitus sekä osaamisen kehittämisen suunnittelu yhdessä työntekijöiden kanssa. Esihenkilö varmistaa työhön perehdyttämisen ja mentoroinnin toteutumisen, ja esittelee mahdollisuuksia kehittää työtä ja kouluttautua työntekijöiden omat ideat ja tarpeet huomioiden. Esihenkilö järjestää jokaiselle työntekijälleen tilaisuuden tulla kuulluksi esimerkiksi kehityskeskusteluissa.
Työn vaatimukset muuttuvat jatkuvasti, ja se edellyttää henkilöstöltä prosessinomaista osaamisen päivittämistä. Työntekijöiden osaaminen onkin merkittävä kilpailuetu markkinoilla. Siksi osaamisen johtaminen on tärkeä osa strategista henkilöstöjohtamista. Esihenkilöiden ja yrityksen johdon on tärkeää oivaltaa, kuinka juuri he voivat vahvistaa strategiaa tukevaa osaamista sekä yksittäisten henkilöiden ja tiimien jatkuvaa kehitystä.