Työn elinkaari
9 syyskuuta 2021

Vinkkejä oman osaamisen kiteyttämiseen ja urasuunnitteluun

Vinkkejä oman osaamisen kiteyttämiseen ja urasuunnitteluun

Uravalmennuksen keskeinen osa on oman itsetuntemuksen kasvattaminen ja oman osaamisen kiteyttäminen muille. Monelle on haastavaa kertoa kattavasti omasta työhistoriastaan. Jos työ ei ole loppunut omasta päätöksestä, niin osaamisesta puhuminen tuntuu entistä vaikeammalta.

Minusta olisi hienoa, jos kaikki osaisivat ylpeästi kertoa omasta ammattitaidostaan ja löytäisivät itseään kiinnostavan työn. Tämän vuoksi olin iloinen törmätessäni Sitran kampanjaan Osaaminen näkyviin. Heidän nettisivuiltaan jokainen voi hakea hyviä harjoituksia ja ohjeita oman osaamisen tunnistamiseen ja urasuunnitteluun.

Moni uravalmennettava sanoo heti aluksi, että itsensä kehuminen on vaikeaa. Totean, että kyse ei ole leuhkimisesta vaan oman osaamisen kuvaamisesta muille selkeästi: Mitä tietoja, taitoja, kykyjä ja vahvuuksia sinulla on? Työnhaku ei ole nöyristelyn paikka eikä työpaikoilla valitettavasti huomata tunnollisia puurtajia, ellei osaa tuoda taitojaan esille. Itsestä puhuminen näyttää kuitenkin olevan haasteellista isolle joukolle, sillä Sitran Elinikäinen oppiminen -kyselyssä 42 % vastaajista koki, että oman osaamisen tunnistaminen ja siitä puhuminen ei ole helppoa.

Ne tärkeät kysymykset

Itse pyydän valmennettaviani pohtimaan omaa osaamistaan kysymysten kautta. Alla muutama esimerkki:

  1.  Miten kiteytät osaamisesi viiteen sanaan?
  2. Mistä aikaansaannoksestasi olet ylpeä?
  3. Mikä osaamisessasi on sellaista, että joku olisi valmis maksamaan siitä? Tämä kysymys sopii erityisen hyvin yrittäjyyttä pohtiville

Jos haaveilet uudesta työstä, niin mieti, mitä osaamista sellaisessa työssä tarvitaan. Onko sinulla näitä taitoja vai olisiko syytä osaamisen päivittämiseen? Tartu rohkeasti uusiin tehtäviin, sillä suurin osa kehittymisestä tapahtuu töitä tekemällä. Yritykset eivät enää lähetä työntekijöitään automaattisesti viikkojen kursseille vaan kaikelta koulutukselta vaaditaan vaikuttavuutta. Jos koet tarvitsevasi koulutusta tai valmennusta, niin ota asia puheeksi lähijohtajasi kanssa ja ehdota jotain konkreettista. Mieti, mitä hyötyä siitä on yritykselle ja itsellesi.

Hyödynnä tarjolla olevaa apua

Kaikesta ja kaikkialla voi oppia uutta. Itse poimin Sitran sivuilta Topias Filpun kysymyksen: ”Mihin sinulta on pyydetty apua ja mistä sinua on kiitetty?” sekä kehotuksen ”Pyydä palautetta. Toiset näkevät tai voivat sanoittaa osaamisesi eri tavoin kuin sinä itse.”

Paras tarina syntyy vuorovaikutuksessa. Harjoittele omasta osaamisestasi kertomista keskustelemalla muiden kanssa. Ulkopuolinen osaa antaa sinulle hyviä vinkkejä viestin terävöittämiseen ja kehityskohteiden löytämiseen. Tämän jälkeen rakenna omaan suuhusi sopiva hissipuhe, sillä vain sinä osaat kertoa parhaiten itsestäsi ja vastaat kehittymisestäsi.

Hyvä harjoitus on cv:n kirjoittaminen, jossa oma ydinosaaminen on keskiössä. Kiteytä osaamisesi, työhistoriasi päävastuut, saavutuksesi ja persoonasi vahvuudet. Hienoa olisi, että siitä näkyisi myös motivaatiosi ja arvosi. Tehtävä ei ole helppo, mutta auttaa oman osaamisen hahmottamisessa ja urasuunnittelussa. Jos tallennat CV:si vain omalle tietokoneellesi, niin varmista kuitenkin, että määrittelemäsi osaaminen näkyy selkeästi myös LinkedIn-profiilissasi. Jokaisen kannattaa olla ylpeä omasta osaamisestaan.

Osaamistarpeet muuttuvat

Meidän kaikkien työ tulee muuttumaan tulevaisuudessa ja tähän on hyvä varautua. Valtaosa Sitran tutkimuksen vastaajista kokee tärkeäksi satsata omaan kehittämiseensä työn muuttumisen johdosta seuraavan viiden vuoden aikana.

Kun lähdet pohtimaan osaamistasi, niin irrota puhe työnantajista ja titteleistä. Keskity siihen, että mitä voit saada osaamisellasi aikaan. Entä mitä osaamisaluetta uskot tarvittavan eniten tulevaisuudessa ja miten voisit siinä kehittyä? Rohkeita ja ammattitaitoisia osaajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

#osaaminenNäkyviin #uracoaching #HRMPartners

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Päivi Erkkilä
Päivi Erkkilä
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions
+358 50 309 6464 paivi.erkkila(a)hankensse.fi
Jaa sivu