Työelämässä tarvitaan jatkuvaa strategista osaamisen kehittämistä, eli talent developmentia. Henkilöstön pitää pystyä reagoimaan muutoksiin, osata toimia uusissa tilanteissa ja hankkia lisää osaamista jatkuvasti.
Työelämän tärkeitä taitoja ovat muun muassa ongelmanratkaisutaidot, oman työn johtaminen ja kokonaisuuksien hallitseminen. Myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot korostuvat. Lisäksi teknologian kehittyminen luo lisää konkreettisia osaamistarpeita. Esimerkiksi digitaalisten ja tekoälyn mahdollistamien ratkaisujen hallitseminen ja hyödyntäminen on merkittävä kilpailuetu.
Nykyisessä työelämässä tuleekin keskeiseksi käsitteeksi jatkuva oppiminen ja muutoskyvykkyys, jotka ratkaisevat yksittäisten työntekijöiden mahdollisuudet edetä urallaan. Oppiminen ei lopu siihen, kun saa tutkinnon käteen vaan se on merkittävä osa työelämää.
Osaamisen kehittäminen tukeutuu yrityksen strategiaan
Yrityksessä tarvitaan sen strategian mukaista osaamista. Siksi on oleellista, että tuetaan erityisesti strategian mukaisten taitojen kehittymistä ja järjestetään lisäkouluttautumista (upskilling) ja kouluttautumista uusiin tehtäviin (reskilling). Strateginen osaamisen kehittäminen takaakin sen, että saadaan hankittua ja hyödynnettyä liiketoimintastrategian edellyttämää osaamista. Näin parannetaan yrityksen kilpailukykyä ja varmistetaan menestyminen myös tulevaisuudessa.
Jotta uuden oppiminen ja osaamisen kehittyminen olisi mahdollista, työntekijöiden pitää olla itse motivoituneita ja halukkaita kehittymään. Kun työntekijöiden omat toiveet, tarpeet ja urasuunnitelmat huomioidaan, he ovat entistä valmiimpia työskentelemään yhteisten tavoitteiden eteen ja sitoutumaan organisaatioon.
Osaamisen kehittäminen organisaatiossa vaatii siis työntekijöiden sekä esihenkilöiden ja johtajien yhteistyötä ja molempien sitoutumista siihen. Yrityksen johdon pitää kuitenkin mahdollistaa kehitys ja luoda sille edellytykset. Täytyy varmistaa, että organisaation johtaminen ja koko kulttuuri-ilmapiiri kannustavat oppimiseen ja että oppimiselle on määritelty tarvittavat työkalut ja resurssit.
Toimivat suunnitelmat ja mallit jatkuvaan kehitykseen
Osaamisen kehittäminen on prosessi, jonka avulla autetaan yritystä säilyttämään itsellään se osaaminen, jota kilpailukyvyn varmistaminen ja tavoitteiden saavuttaminen vaativat. Tämän prosessin keskiössä ovat työntekijät, joiden motivaatiosta, osaamisesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen ratkaisevat kokonaisuuden, koska työntekijät ovat juuri ne henkilöt, joiden työpanos vaikuttaa yrityksen menestymiseen.
Osaamisen kehittäminen on myös henkilöstön ja heidän osaamisensa tunnistamista ja arviointia. Siihen liittyviä toimintamalleja, tapoja ja käytäntöjä on hyvä suunnitella, arvioida ja kehittää.