johtaminen, itsensä kehittäminen
25 toukok. 2021

Olisinpa silloin tiennyt, mitä tiedän henkilöstöjohtamisesta nyt

Olisinpa silloin tiennyt, mitä tiedän henkilöstöjohtamisesta nyt

Mikä on HR:n rooli liiketoiminnan strategian toteuttamisessa? Miten varmistan henkilöstöjohtamisen keinoin, että yritykselläni on tulevaisuudessa onnistumiseen tarvittavat kyvykkyydet ja osaamiset? Miten vaikutan ilman asemavaltaa yritykseni tärkeisiin sidosryhmiin ja keskustelen uskottavasti yritysjohdon kanssa? Mitkä ovat liiketoiminnan taloudelliset ajurit ja miten henkilöstöjohtamisella vaikutetaan niihin?

 

Itse ponnistin henkilöstöjohtajaksi humanistisella kotitaustalla ja sosiaalipsykologian maisterin papereilla. Minulla ei ollut urani alussa rehellisesti sanottuna juuri mitään kokemusta liiketoiminnasta. Ura eteni generalistipolkua pitkin progressiivisesti ja osaamiseni HR:n perustehtävästä kasvoi etupäässä työssä oppimalla. Ensimmäinen johtoryhmäroolini ison kansainvälisen yrityksen liiketoimintayksikön henkilöstöjohtajana oli iso harppaus osaamiseni äärirajoille. Nopeasti havaitsin, että pelkällä HR-prosessien tuntemuksella ja niiden artikuloinnilla johdolle ei pitkälle pötkitä.  

Muistan, kuinka eräässä noiden alkuaikojen palautekeskustelussa muuan johtaja puhutteli minua sanomalla, että ”sinun olisi aika muuttua toteuttajasta vaikuttajaksi”. Muistan sen hetken elävästi. Erityisesti muistan sen, ettei minulla ollut silloin vielä mielikuvaa, miten sellaiseksi muututaan. No, onneksi ”siperia opettaa” ja vähitellen minustakin kuoriutui uteliaan luonteeni ja sinnikyyteni avulla liiketoiminnan strateginen HR-kumppani.  

Sittemmin olen coachannut, mentoroinut ja konsultoinut HR-ammattilaisia ottamaan rohkeampaa ja strategisempaa roolia liiketoimintajohdon kumppanina. Vaikuttavaksi liiketoiminnan HR-kumppaniksi voi kasvaa monenlaisista taustoista. Suosittelen kehittämään omaa osaamista tavoitteellisesti. On hyvä pysähtyä miettimään, minkälainen vaikuttaja haluan olla, mitä osaamista tarvitsen ja miten tätä osaamista kehitän? Valtaosa oppimisesta tapahtuu työtä tekemällä, mutta tärkeä rooli on myös mallioppimisella, sparraajilla ja verkostoilla. 

Jälkikäteen olen ajatellut, että juuri tuossa kuvaamassani kasvukohdassa minua olisi hyödyttänyt saada systemaattisempaa perehdytystä liiketoiminnan perusteisiin, strategiseen ajatteluun, henkilöstöjohtamisen kriittisiin vaikuttamisalueisiin ja yleisesti johdon kanssa toimimiseen. Jos Sinä painiskelet tällä hetkellä näiden haasteiden kanssa ja olet valmis astumaan kiihdytyskaistalle matkalla toteuttajasta vaikuttajaksi, niin Business Savvy HR – ohjelma tarjoaa siihen erinomaiset eväät.

 

Kirjoittajasta

Emilia Sainisalo (Ms.Soc.Sc, Social Psyhchology) toimii Hanken & SSE:llä asiakkuusjohtajana, konsulttina ja executive coachina. Emilian osaamisalueita ovat strateginen osaamisen johtaminen ja talent development, johtamis- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen sekä valmentava johtaminen. Emilia on ICF sertifioitu business coach. Coachingtyössään Emilia on keskittynyt johdon business- ja uracoachaukseen.

Image for Emilia Sainisalo
Emilia Sainisalo
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Emilia Sainisalo
Emilia Sainisalo
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions
+358 45 677 8557 emilia.sainisalo(a)hankensse.fi
Jaa sivu