Asiakastarinat
26 maalisk. 2020

Virtuaalinen uravalmennus auttoi uuteen työhön

Virtuaalinen uravalmennus auttoi uuteen työhön

Rakennusmestarin koulutuksen saanut Mirjami Puolakka irtisanottiin työtehtävistään tarjouslaskijana Parmalta joulukuussa 2019. Parma tarjosi Mirjamille mahdollisuuden osallistua Hanken & SSE Executive Educationin virtuaalisesti toteutettavaan uravalmennukseen. Tämä on Mirjamin kertomus siitä, miten 56-vuotias nainen löysi uravalmennuksessa rohkeuden ja taidon kertoa osaamisestaan potentiaalisille työnantajille ja pääsi lopulta valitsemaan kolmesta työpaikasta itselleen sopivimman.

- Minut irtisanottiin Parmalta joulukuussa 2019 yhteistoimintaneuvotteluiden päätteeksi. Olin pettynyt ja masentunut, koska minulla oli takana aikaisempikin irtisanomiskokemus. Silloin olin kaksi vuotta ilman töitä.

Tilanne oli kuitenkin nyt erilainen: työpaikkoja oli saatavana, oli mitä hakea. En vain ollut varma, miten.

Virtuaalinen uravalmennus toimii joustavasti

Kävi sellainen tuuri, että pääsin Hanken & SSE Executive Educationin uravalmennukseen. Uravalmennus on lakisääteinen niille, joiden työsuhde on kestänyt yli viisi vuotta. Minun työsuhteeni Parmalla oli kestänyt vasta kolme ja puoli vuotta, mutta työnantaja halusi tarjota minullekin tätä mahdollisuutta.

En yhtään tiennyt mitä odottaa ja olin pikkuisen ennakkoluuloinen. Onkohan tästä mitään apua? ajattelin.

Hyvin nopeasti sitten huomasin valmennuksen hyödyt. Pääsin pohtimaan, mitä kannattaa tehdä työpaikan eteen. Sain intoa ja näkemystä. Oli tosi mahtavaa, ettei tarvinnut yksin jäädä murehtimaan.

Valmennus toteutettiin kokonaan virtuaalisessa ympäristössä. Maanantaisin pidettiin koko valmennusporukalle webinaari eli verkkovalmennus, johon pystyi osallistumaan kotoa tietokoneella tai kännykällä. Aloituswebinaari ja sen jälkeiset kolme valmennuswebinaaria antoivat hyvän rungon valmennukselle.

Joka viikko tein verkkoalustalla itsetuntemukseen, osaamisen tunnistamiseen ja omaan motivaatiooni liittyviä tehtäviä, ja niitä oli paljon. Verkkoympäristössä pystyi kertomaan, mitä hyötyä harjoituksista oli ollut, ja sieltä sai valmentajilta suoraan palautetta omiin kommentteihin.

Virtuaalinen valmennusympäristö oli siitä mukava, että se sopeutui minun aikatauluihini. Tein harjoituksia silloin kun oli itsellä sopivasti aikaa.

Valmennukseen kuului myös puhelimitse toteutettuja henkilökohtaisia coachingtapaamisia, joissa käytiin läpi CV:tä ja LinkedIn -profiilia. Sain puhua juuri minua askarruttavista asioista.

Uravalmennus kasvattaa rohkeutta

Valmennus oli syväluotaava. Piti miettiä mitä olen tähän asti tehnyt, mitä osaan ja mitä haluan jatkossa tehdä.

Minulla on rakennuspiirtäjän ja rakennusmestarin koulutukset ja olen työskennellyt mm. asiakasvastaavana, suunnittelijana ja tarjouslaskijana. Olin silti epävarma omasta osaamisestani.

Valmennus antoi rohkeutta kertoa osaamisestani ja työkokemuksestani. Esimerkiksi edellisessä työpaikassa pystyin opastamaan muita tarjouslaskennan tekemisessä, jopa englannin kielellä.

Näen nyt ihan eri tavalla, mitä asioita voi tuoda esille ja miten paljon osaan.

Alkuun kuvittelin, että minun on haettava työhistoriani mukaista työtä, sellaista, mitä olen aina ennenkin tehnyt. Valmennuksen myötä uskalsin miettiä, mitä itse haluaisin tehdä. Totesin, että teknisten asioitten kanssa toimiminen olisi minulle mieluisampaa kuin aiempi asiakaspalvelutyö.

Edellisessä työpaikassa minusta tykättiin työntekijänä, sitä taustaa vastaan oli lopulta helppo lähteä hakemaan uusiakin töitä. Koin olevani turvallinen valinta työnantajalle.

Tekemieni pohdintojen pohjalta osasin hakea juuri minulle sopivia työpaikkoja.

Osaaminen ja asenne työnhaun valtteina

Laitoin lopulta hakemuksen viiteen työpaikkaan. Löysin ilmoituksia LinkedInistä ja TE-keskuksen sivuilta. Yhden hakemuksen olin lähettänyt heti joulukuussa ja siihen tuli jo kysely joulun pyhien aikaan. Yhteydenotto tuli niin äkkiä ja oli toisella paikkakunnalla, etten siihen silloin tarttunut. Tammikuun aikana, valmennuksen tukemana, hain muihin työpaikkoihin. Kaikkiin hakemiini olisin päässyt.

Mitään ikärasismia en joutunut kokemaan, tilanne vaikuttaa tosi hyvältä. Osaaminen tuntuu olevan työnhaussa se juttu. Toki minulla on ollut myös sellainen asenne, että haluan työllistyä nopeasti.

Olisin ollut valmis joustamaan palkastakin, jos muuta ei olisi löytynyt.

Nyt voin sanoa, että uravalmennus ja työnhakuprosessi oli aika rankka. Siihen kului paljon energiaa. Oli silti hyvä, etten jäänyt laakereilleni lepäämään. Jonkun verran ehdin huilaamaankin työpaikan löydyttyä.

Uusi työ, uuden alku

Aloitin uudessa työssäni konsulttialan yrityksessä maaliskuun alussa määräasiantuntijan nimikkeellä. Työni on rakennuskohteiden tarvitsemien tuotteiden tietokoneavusteista laskentaa: millaisia määriä - pinta-aloja, neliöitä - rakennustarvikkeita kuluu kohteiden rakentamiseen.

Uskon uuden työn olevan juuri sitä, mitä haluan tehdä. Meillä on suuri sadan hengen työyhteisö, joka tarjoaa sosiaalista puolta. Meitä on viiden hengen tiimi samaa työtä tekeviä ammattilaisia - on hienoa, että saan heistä heti tukiverkoston.

Muissa työnhakijoissa haluaisin herättää toiveikkuutta. Irtisanomisen hetkellä maailma voi tuntua romahtavan, mutta omia mahdollisuuksia voi parantaa huomattavasti osallistumalla uravalmennukseen. Sinnikäs yrittäminen palkitaan.

Ei irtisanominen ole maailman loppu, vaan uuden alku.

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Emilia Sainisalo
Emilia Sainisalo
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions
+358 45 677 8557 emilia.sainisalo(a)hankensse.fi
Jaa sivu