Asiakastarinat
26 helmik. 2018

Business Coach haastoi ajatuksia muutoksen keskellä

Business Coach haastoi ajatuksia muutoksen keskellä

Coaching auttoi Teemu Sukkia työtehtävien vaihtuessa. Syvälliset keskustelut ja käytännön harjoitukset jouduttivat uuden roolin omaksumista.

Kun Teemu Sukki siirtyi korjaamopäällikön tehtävistä Helsingin huoltotoimintojen päälliköksi VV-Autotalot Oy:ssä, toimenkuva laajeni ja vastuu kasvoi. Hän oli valmis hankkimaan uusia taitoja ja kehittämään vanhoja, mutta millaisia taitoja? Siihen ei ollut selkeää vastausta. Oli tunnusteltava ympäristöä, tutkiskeltava omaa itseä ja kokeiltava. Tähän Sukin esimies ehdotti kumppaniksi business coachia, siis valmentajaa.

"Valmennus osoittautui erittäin hyödylliseksi. Pääsin testaamaan ajatuksiani ja työstämään uusia taitoja ulkopuolisen avulla."

Pari vuotta myöhemmin hän aloitti samassa yrityksessä Audi Center Helsingin myyntipäällikkönä, ja muutoksen rinnalle viritettiin jälleen valmennus. "Ainoa asia, johon pystyy ihan varmasti vaikuttamaan, on oma mieli ja omat työtavat, ja siinä auttaa valmentaja", Sukki kertoo. 

Lähtökohtana luottamus valmentajaan

"Päätin coachingin alussa, että uskallan sanoa ääneen hyvinkin henkilökohtaiset, syvälliset ja luottamusta vaativat asiat. Vain siten voin päästä ajatuksissani eteenpäin ja uusille urille", Sukki sanoo.

Juuri tällaisiin keskusteluihin kaikki Hanken & SSE Executive Educationin valmentajat ovat kouluttautuneet, mutta Sukki otti silti kiitollisena vastaan vinkin valmentajasta, joka voisi sopia hänelle erityisen hyvin.

"Kävimme lounaalla, ja heti tuntui, että kemiat toimivat", hän kertoo. Valmentaja myöntää, että persoonalla on merkitystä ja myös valmentajan taustalla. Siksi Hanken & SSE Executive Educationilla selvitetään jo ennen valmennuksen alkua, millainen vuorovaikutus valmennettavalle sopisi parhaiten, ja hän voi tavata valmentajia.
Sukin valmentaja kertoo rikkovansa puhdasoppisen coachingin rajoja jakamalla myös omia kokemuksiaan ja näkemyksiään työelämästä.

"Toivoin juuri sitä. Sain ajatukseni paremmin liikkeelle, kun valmentaja kertoi myös esimerkkejä."

Valmennettavan ja yrityksen tavoitteet yksiin

Vaikka coachingissa pengotaan mielen syvyyksiä, valmentaja korostaa, että se ei ole pitkäkestoista terapiaa, vaan projekti, jolla on selvä tavoite. "Aika moni haluaa selvittää esimiestyöhön tai uuteen toimenkuvaan liittyviä haasteita", hän sanoo.

Valmennettava määrittelee tavoitteet yhdessä esimiehensä ja valmentajansa kanssa. Näin varmistetaan, että valmennettavan ja yrityksen tavoitteet menevät yksiin. Sama kolmikko käy myös tuloskeskustelun valmennuksen päätteeksi.

Yhdessä valitaan myös mittarit, joilla tuloksia seurataan. Jotkut seuraavat vuorovaikutuksen kehittymistä esimerkiksi 360-arvioinnilla. Toiset sitovat valmennuksen tavoitteet liiketoiminnan tavoitteisiin ja työtyytyväisyysmittauksiin. Näin teki myös Sukki.

"Valmennus ei tietenkään vaikuta yksin, mutta se on yksi niistä asioista, jotka vaikuttavat liiketoiminnan tuloksiin", hän sanoo.

Etäisyyttä tuttuihin asioihin

Valmennus koostuu tyypillisesti 4-6 tapaamisesta, jotka kestävät pari tuntia ja joiden väliin jätetään aina muutama viikkoa. Näin valmennettavalle jää aikaa harjoitella ja kokeilla asioita, joista valmentajan kanssa on sovittu. Yksi Sukille tärkeistä aiheista oli ajankäyttö.

"Pohdimme yhdessä, mitä töitä voisin delegoida ja miten, ja kokeilin, miten delegointi toimii."

"Hyvinhän se toimi. Sain aikaa asioille, jotka olivat työssäni tärkeimpiä", Sukki kertoo. Hän olisi toki voinut pyöritellä tällaisia ajatuksia myös esimiehen ja kollegoiden kanssa, ja oli pyöritellytkin. "Joskus asiat kuitenkin yksinkertaistuvat, kun ottaa niihin etäisyyttä. Löytyy toinen tapa tehdä töitä."

Valmennus vaikuttaa yhä

Sukin jälkimmäisestä valmennuksesta on aikaa puolisen vuotta, ja uudet käytännöt ovat jo osa hänen arkeaan. Hän arvioi, että valmennuksen jäljiltä hänen on helpompi ratkoa myös tulevia ongelmatilanteita.

"Valmennus vahvisti ajatusta, että ongelmat pitää nostaa esiin ja sanoa ääneen, jotta niihin voidaan miettiä ratkaisua. Suurimpaan osaan on ratkaisu, vaikka kuinka tuntuu, että on asioita, joille ei voi mitään. Ja jos asialle ei todellakaan voi mitään, ainakin sen kanssa voi oppia elämään", Sukki toteaa. Hän uskoo, että valmennus on vienyt häntä kohti entistä avoimempaa keskustelukulttuuria. "Olen todella iloinen siitä, että meillä tuetaan esimiestyötä monin eri tavoin", kertoo Sukki.

Lue lisää Business Coachingista

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Emilia Sainisalo
Emilia Sainisalo
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions
+358 45 677 8557 emilia.sainisalo(a)hankensse.fi
Jaa sivu