Ryhmä- ja tiimicoachingista on apua erityisesti erilaisissa siirtymävaiheissa ja muutoksissa, esimerkiksi kun halutaan muutosta johtamistyyliin tai kun halutaan kehittää tiimien välistä tai tiimin sisäistä yhteistyötä.
Ryhmä- ja tiimicoaching kannustavat yhteistyöhön ja vertaiskonsultointiin, edistävät verkostoitumista organisaation sisällä sekä syventävät luottamusta läpi organisaation. Sekä yksilö- että ryhmäcoachingia käytetään paljon myös muun valmennuksen tukena, erityisesti syventämään valmennuspäivissä käsiteltyjä asioita, tai tukemaan käsitellyn asian käytäntöön vientiä.
Ryhmäcoaching
Ryhmäcoaching vauhdittaa muutoksen läpivientiä keskittymällä olennaisten asioiden edistämiseen. Keskitymme coachingissa tunnistamaan ja hyödyntämään henkilöiden vahvuuksia, sekä tuomaan esille osallistujien potentiaalia, mikä taas edistää uusien työskentelytapojen siirtymistä päivittäiseen työhön. Kokenut ammatticoach haastaa, sparraa ja tukee osallistujia valitsemalla tilanteisiin sopivat menetelmät.
Ryhmäcoachingista on apua erityisesti erilaisissa siirtymävaiheissa ja muutoksissa, esimerkiksi kun halutaan uudistaa tai tuoda lisävaihtoehtoja johtamistyyliin. Coaching luo osallistujille tilaisuuden pysähtyä yhdessä kollegoiden kanssa pohtimaan yrityksen ja liiketoiminnan johtamisen teemoja, haastamaan vanhoja toimintatapoja ja löytämään uusia toimintamalleja. Samalla harjaannutaan myös valmentavaan johtamisotteeseen, josta on hyötyä myös omassa arjessa.
Ryhmäcoachingissa jokaisella osanottajalla on yksilölliset tavoitteet yhteisen teeman suhteen. Ryhmän jäsenet voivat olla kollegoita eri osastoilta tai yksiköistä ja osallistujia on yleensä noin kuusi. Kuukausittaisten tapaamisten määrä sovitaan yhdessä prosessia suunniteltaessa.
Tiimicoaching
Tiimicoachinging avulla kehitetään koko tiimiä ja jokaisen tiimin jäsenen omaa roolia. Coaching-prosessi räätälöidään aina tiimin omien tavoitteiden mukaisesti. Tiimicoachingiin osallistuu koko operatiivinen tiimi, jolla on yhteinen tavoite. Tiimicoaching -prosessin tyypillinen kesto on 6-8 kuukautta, sillä muutoksen tai uuden toimintatavan käyttöönottoon tarvitaan aikaa. Tapaamisia on noin kerran kuukaudessa.
Valmennus on tehokas tapa:
- Tiimin tehokkuuden parantamiseen, kun tiimissä on tapahtunut muutoksia, esimerkiksi kun tiimiin on tullut uusia jäseniä
- Organisaatiorakenne on muuttunut
- Päivitetty strategia halutaan viedä käytäntöön
Tutustu myös muihin coaching-ratkaisuihimme
Sertifioidut coachit
Hanken & SSEn ryhmä- ja tiimicoachit ovat ICF:n (International Coaching Federation) sertifioimia ammatticoacheja. Kansainvälinen coachsertifiointi kertoo että coachilla on todistetusti vahva coachkokemus, hän päivittää tietojaan ja taitojaan säännöllisesti coachingista ja toimii ICF:n eettisten standardien mukaisesti.