Tunnista osaamisesi ja vahvuutesi!

Tunnista osaamisesi ja vahvuutesi!

Mitkä ovat vahvuuteni? Mitkä ovatkaan niitä asioita, jotka edesauttavat sujuvia työpäiviä asiantuntijuuteni ja työtehtävieni parissa? Onko minulla jotain erityisosaamista, jolla erottua muista?


Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on yksi työnhaun peruspilareista. CV, hakemus, hissipuhe ja oikeastaan koko työnhaku perustuu itsereflektioon, oman osaamisen tunnistamiseen ja sen sanoittamiseen. Nämä ovatkin usein myös työnhaun ja urapohdintojen haastavimpia osa-alueita.

Miten lähteä liikkeelle oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistamisessa?

Oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen kannattaa pilkkoa pienempiin paloihin ja tarkastella osaamista eri näkökulmista:

1. Tehtävänkuva ja työpaikkailmoitukset

Joitain substanssiosaamisia voi hakea jo suoraan oman nykyisen tai aiemman tehtävänkuvan kautta: HR-tehtävissä tulee tuntea mm. työlainsäädäntöä sekä HR-järjestelmiä, myyjän työssä hyvät myynti- ja neuvottelutaidot auttavat. Koodarin kohdalla tietty ohjelmointikieli tulee olla hallussa.

Jos osaamisen tunnistaminen tuntuu haastavalta, inspiraatiota oman osaamisien tunnistamiseen voi hakea myös työpaikkailmoituksista. Millaisia osaamisia työtehtävän uudelta osaajalta toivotaan ja miten se on ilmoituksessa sanoitettu? Onko sinulla takataskussa näitä osaamisia?

2. Flow-tila

Omalle osaamiselle sokeutuu helposti. Etenkin silloin, kun työ sujuu ja flow-tila on päivittäinen työkaveri – eli työtehtävät vievät mukanaan. Sujuvan työpäivän ja -arjen keskellä harvemmin tulee pohdittua mitkä osaamiseni edesauttavat sujuvaa työarkeani, työtehtävissä menestymistä ja flow-tilan saavuttamista.

”Flow-tila syntyy kun taidot ja tehtävän haastavuus ovat tasapainossa”

Tarkastele siis millaisiin tehtäviin huomaat uppoutuvasi ja millaista osaamista pääset näissä tehtävissä hyödyntämään. Flow-kokemuksia tuovien tehtävien kartoittamisen jälkeen aiheellista on myös katsahtaa laajempaan kuvaan: mikä on oma asiantuntija-alueeni, ja mitä erityisosaamista minulla aihealueelta on?

3. Mistä innostut ja motivoidut?

Millaisten innostavien tehtävien parista löydät itsesi kerta toisensa jälkeen? Mihin projektiin sanot epäröimättä ”kyllä”, koska projekti on vain niin innostava ja motivoiva? Missä haluat kehittyä ja mihin asioihin haluat syventyä lisää?

Kirjaa näitä asioita ylös – voit löytää joko jo olemassa olevaa osaamista ja vahvuuksia tai aivan uuden kulman työurallesi ja osaamisesi kehittämiselle!

4. Palaute

Mistä tiedän missä olen hyvä?

Palautteen antaminen ja saaminen on tärkeää, niin arkisessa jaksamisessa kuin osaamisen tunnistamisessakin. Työstä, kollegoilta ja yhteistyökumppaneilta saatu hyvä palaute auttaa saajaa tunnistamaan osaamistaan. Pidä siis itselläsi positiivisen palautteen rasiaa tai muistiinpanosivua. Saamistasi palautteista voi olla paljon hyötyä oman osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa!

Kuten mainittu, omalle osaamiselle, asiantuntijuudelle ja sujuvalle työnteolle sokeutuu helposti. Monet työelämän metataidot voivat vaikuttaa yhtäkkiä vain yleisiltä taidoilta, jotka tuntuvat olevan kaikkien muidenkin hallussa. Tarkastele osaamistasi suurennuslasilla ja myös hiukan kriittisesti – onko kyseessä sittenkin erityisosaamista ja asiantuntijuutta?

5. Tiimityö- ja vuorovaikutustilanteet

Yleisesti omaa uraa, saavutuksia ja elämää ylipäätään ei kannata verrata muiden vastaaviin. Kuitenkin osaamisen tunnistamisessa voi olla hyödyllistä kiinnittää katsetta hetkellisesti myös siihen, mitkä asiat ja tehtävät itsellä sujuvat hyvin ja sulavammin kuin kollegalla tai ystävällä. Osaamista voi siis tunnistaa myös reflektoimalla tiimityö- ja vuorovaikutustilanteita: itselle itsestään selvä asia tai tehtävä voi olla jollekin toiselle täysin vierasta osaamisaluetta. Ja toisin päin: omat kehitysalueet voivat löytyä niistä osaamisista ja taidoista, joita kollegalla on ja joiden avulla hänen työpäivänsä ovat sujuvia.

Muista tarkastella omaa osaamistasi avarakatseisesti

Osaaminen on usein muutakin kuin pelkkää ”kovaa asiantuntemusta” tietystä substanssista. Osaaminen on siis laajempaa ja monipuolisempaa kuin äkkiseltään tulee ajateltua. Tiimityötaidot, tietotekninen osaaminen ja ymmärrys sekä kokonaisuuksien hahmottaminen ovat myös sujuvan arjen oleellisia osaamisia.

Älä siis jämähdä pelkkään asia- ja substanssiosaamiseen tai koulutusten ja kurssien luettelemiseen. Mieti myös mitä osaamista olet saanut työn ulkopuolelta, esimerkiksi harrastuksien tai vapaaehtoistyön kautta. Sujuvan arjen mahdollistajien eli metataitojen tunnistamisen avuksi kannattaa lukea blogiteksti metataidoista ja niiden tunnistamisesta.


Sanoita osaamisesi ymmärrettävästi!

Kun olet tunnistanut osaamisiasi, muista sanoittaa se ymmärrettävästi! Voi olla niinkin, että rekrytoija ei olekaan juuri sinun alasi asiantuntija. Tällöin CV:ssäsi oleva nimike tai ”ammattijargonia” täynnä oleva työtehtävän kuvaus voi kyllä olla itsestään selvä sinulle tehtävässä olleena ja tekstin kirjoittajana. Rekrytoijalle se ei kuitenkaan välttämättä kerro kovinkaan paljoa.

Unohda siis aiemman organisaatiosi sisäinen slangi ja lyhenteet ja avaa osaamistasi esimerkein ja ymmärrettävällä tavalla, olematta kuitenkaan liian lavea esimerkiksi erityisosaamisesi kuvaamisessa.

 



Voisiko uravalmennus auttaa oman osaamisen kehittämisessä ja vahvuuksien löytämisessä?
Lue lisää uravalmennuksesta.


 

Tanja Aholaakko-cropped
Blogin on kirjoittanut Tanja Aholaakko. Tanja toimii projektipäällikkönä Hanken & SSE:llä ja hänen vastuulleen kuuluu erityisesti työnelinkaaripalvelut.