Työn elinkaari
18 kesäkuuta 2019

Miten yli 50-vuotias löytää työpaikan?

Miten yli 50-vuotias löytää työpaikan?

Ikärasismista kirjoitetaan paljon. Todellista tilastotietoa on mahdoton saada, koska yksikään rekrytoija ei perustele päätöstä iän kautta. Työnhakija saattaa kuitenkin tulkita tilanteen toisin. Yllättävää on, että ikärasismia ovat kohdanneet sekä vanhat että nuoret. Tämä on todettu Duunitorin kyselytutkimuksessa, jossa melkein puolet työhakijoista koki tulleensa syrjityiksi ikänsä takia.

Tämä on kysymys, jota minulta kysytään uravalmentajana aika usein. Yleensä vastaan, että uuden työn löytäminen on kiinni aika monesta muusta tärkeämmästä asiasta. Toisaalta en voi kieltää, että iällä ei ole mitään merkitystä.

Käsityksemme iän vaikutuksesta riippuu todennäköisesti omasta iästämme. Alle 30-vuotias rekrytoija saattaa ajatella, että yli 50-vuotiaat eivät ymmärrä tämän päivän työelämän vaatimuksista enää mitään. Niin, taisin minäkin ajatella silloin joskus. Me yli 50-vuotiaat taas ajattelemme, että nyt olemme tehokkaimmillamme, koska meillä on riittävästi kokemusta eikä esimerkiksi lastenhoito aseta rajoituksia.

Viime kuukausien aikana olen itse saanut todeta, että ikä ei ole ollut este uuden työpaikan saamiseen. Uravalmennukseeni tullut 61-vuotias nainen IT-alalta ilmoitti heti, että hän haluaa ehdottomasti töihin ja mahdollisimman pian. Hän oli valmis panostamaan sen eteen ja niinpä uusi työ vastuullisissa myynnin ja kehittämisen johtotehtävissä löytyi muutamassa kuukaudessa. Toinen tapaus muistuu mieleen Satakunnasta. Työnhakuvalmennuksen infotilaisuussa ollut 61-vuotias teollisuustyöntekijä sanoi, että ei hänen kai ole mitään järkeä tulla valmennukseen enää. Saimme hänet houkuteltua ryhmään, jossa pohdittiin yhdessä omaa osaamista ja kiinnostuksen kohteita. Ryhmän paineessa cv tuli kirjoitettua ja mentyä rekrymessuille. Hänen suureksi hämmästyksekseen 3 yritystä oli kiinnostunut hänen ammattitaidostaan ja lopputuloksena syntyi työtarjous.

3 vinkkiä kokemuksesta

Mitä yhteistä näillä henkilöillä on? Ammatin ja koulutuksen osalta ei mitään. Työnhakijoina heitä kuitenkin yhdisti kolme asiaa, jotka auttavat työn löytymisessä iästä riippumatta.

  1. Osaaminen. Sinulla pitää olla sellaista osaamista, jota yritykset tarvitset tänä päivänä. Huolehdi siis jatkuvasti siitä, että kehität itseäsi ja seuraat alaasi.
  2. Sinulla tulee olla kyky kertoa omasta osaamisestasi ja usko omiin kykyihisi.
  3. Oma aktiivisuus. Työnhaku vaatii aikaa ja osaamista. Päivitä tietosi tämän päivän työnhausta ja verkostoidu.

Ja vielä muutama idea. Työelämä on muuttunut paljon ja tapoja tehdä töitä on monia. Olisiko määräaikaisuus tai projektityö yrittäjänä mahdollisuus kartuttaa omaa ammattitaitoa ja rakentaa hyödyllistä verkostoa? Lisäksi jokaisen – iästä riippumatta – kannattaa myös huolehtia omasta fyysisestä ja henkisestä kunnostaan.

Onnea uusiin haasteisiin – ikää ajattelematta.

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Päivi Erkkilä
Päivi Erkkilä
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions
+358 50 309 6464 paivi.erkkila(a)hankensse.fi
Jaa sivu