Työn elinkaari
4 toukokuuta 2021

Kuusi asiaa, joihin yli 50-vuotiaan työnhakijan kannattaa panostaa

Kuusi asiaa, joihin yli 50-vuotiaan työnhakijan kannattaa panostaa

Uravalmennettavani ottavat usein puheeksi iän vaikutuksen työnhaussa. Yleensä kyse on yli 50-vuotiaasta, mutta myös nuoret epäilevät, että vaikuttaako nuoruus mahdollisuuksiin saada esihenkilötehtävä. Sanon aina, että iällesi et voi mitään, joten keskity vakuuttamaan rekrytoija osaamisesi ja motivaatiosi kautta.

Kokemukseni mukaan työnhakijan yksi virhe on ajatella uutta työpaikkaa omasta näkökulmastaan eli mitä minä tästä saisin. Työnantaja taas miettii, että mitä yritys saa hakijasta. Suosittelenkin muokkaamaan hakemuksen ja myyntipuheen korostaen, että mitä lisäarvoa olet tuomassa yritykselle. Ole siis tuotto, äläkä kulu.

Alla teemoja, joihin sinun kannattaisi panostaa, jos mietit uutta työpaikkaa. Nämä neuvot käyvät kaikille iästä riippumatta.

1. Valmistautuminen

Ensimmäiseksi käy itsesi kanssa keskustelu. Millaista työtä oikeasti haluan? Mitkä ovat vahvuuteni ja missä asioissa haluan vielä kehittyä? Jos olet hakemassa avointa paikkaa, niin perehdy yritykseen tarkasti. Valmistaudu tekemään kysymyksiä niin yrityksen liiketoiminnasta kuin tehtävästä. Tämä osoittaa, että olet kiinnostunut ja valmis panostamaan tähän työhön.

2. Osaamisen kiteyttäminen

Hyvä harjoitus on tiivistää oma osaaminen 3 – 5 sanaan. Tee sen jälkeen esittelypuhe, jossa kerrot lyhyesti osaamisalueistasi. Avointa työpaikkaa hakiessa keskity juuri siihen osaamiseen, jota yritys on etsimässä. Kerro aikaansaannoksistasi konkreettisin esimerkein.

3. Motivaatio

Monien tutkimusten mukaan motivaatio on tärkein tekijä uutta työntekijää valittaessa. Kokeneempien työntekijöiden onkin tärkeä muistaa korostaa, miksi juuri tämä yritys ja miksi tehtävä. Mikä siinä motivoi ja missä haluat vielä kehittyä. Mikä juuri tässä tehtävässä innostaa. Älä siis vain kertaa pitkää työhistoriaasi vaan puhu tulevaisuudesta.

4. Resilienssi ja uuden oppiminen

Resilienssi on sana, jota toistetaan työelämää koskevissa artikkeleissa. Tätä muutoskyvykkyyttä odotetaan työntekijöiltä, sillä liiketoiminta ja organisaatiot uudistuvat jatkuvasti. Muutoskyvykäs ja joustava työntekijä on työnantajan unelma. Kerro siis erilaisista muutostilanteista, missä olet ollut urasi aikana mukana. Mitä olet oppinut ja miten suhtaudut muutoksiin? Iäkkäämpien kannattaa myös mainita, että oma elämäntilanne mahdollistaa nyt joustavan työnteon. Myös interim-tehtävä, osa-aikatyö tai oman yrityksen kautta toiminen voivat olla joustavuutta, jota yritys hakee. Olisivatko ne myös hyviä vaihtoehtoja sinulle?

Uuden oppiminen

Mieti, miten olet kehittynyt ja kehittänyt itseäsi edellisissä tehtävissäsi. Puhu kiinnostuksestasi oppia uutta ja kerro siitä esimerkein. Jos taas kehittymisesi on ollut vähäistä viime vuosina, niin mitä voisit itse tehdä asialle nyt? Ole myös halukas tekemään työnhakua modernilla tavalla. Nykyisin monet rekrytointiprosessit tehdään täysin virtuaalisesti. Harjoittele, jotta olet eduksesi videohaastatteluissa, tee oma esittelyvideo ja hyödynnä sosiaalista mediaa.

5. Verkostot

Suurin osa työpaikoista ei tule koskaan julkiseen hakuun. Varsinkin kokeneimpien työnhakijoiden kannattaa panostaa piilotyöpaikkojen löytämiseen. Meidän uravalmennettavistamme noin 70 % löytää uuden työn muualta kuin julkisesti mainostettujen paikkojen joukosta. Älä siis jää kotiin odottamaan vaan kerro verkostollesi tilanteestasi eli mitä osaat ja mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa. Ole yhteydessä myös headhuntereihin ja kiinnostaviin yrityksiin. Varmista, että tulet löydetyksi eli laita LinkedIn sinua kuvaavin avainsanoin kuntoon.

6. Räätälöinti ja ajan käyttö

Jokainen työnhakuprosessi on erilainen. Työnhakijana et voi vain monistaa edellisiä hakemuksiasi ja vaihtaa yrityksen nimeä. Yritys odottaa, että sinä haluat juuri sen tehtävän heidän yrityksessään. Tämä tulee siis näkyä myös hakemuksessasi ja CV:ssäsi. Sen vuoksi työnhaku vaatii paljon aikaa. Tee itsellesi viikkoaikataulu ja tavoitteet. Seuraa suunnitelman toteutumista ja kirjaa ylös oppimasi asiat.

Onnistuneen rekrytointiprosessin lopputuloksena yritys saa joukkoonsa motivoituneen ja osaavan tekijän. Työnantajalle on hyötyä, että hakijat ovat hyvin valmistautuneita ja tietävät, mitä haluavat. Valitettavasti olen tässä työssä kuullut monia tarinoita yrityksistä, jotka eivät ole hoitaneet omaa osuuttaan yhtä hyvin. Rekrytoivasta yrityksestä ei jää kovin hyvä kuva, jos aikataulut venyvät tai pahimmassa tapauksessa hakija ei saa koskaan yhtään viestiä.

Minusta hakijat ansaitsisivat paremman kohtelun. Toiveeni yrityksille on, että rekrytointiprosessit hoidettaisiin hakijoita arvostaen. Toivon myös ennakkoluulottomampaa ajattelua, jotta iäkkäämpiä hakijoita ei karsittaisi automaattisesti pois. Diversiteetti on hyvä asia työyhteisössä.

Viimeinen neuvoni työnhakijalle on, että älä lannistu, vaikka uuden työn saaminen ei tapahdu nopeasti. Ota jokainen haku ja kohtaaminen oppimisen kannalta. Ja muista myös olla ylpeä omasta osaamisestasi ja laajasta työkokemuksestasi.

Onnea kohti uusia haasteita!

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Päivi Erkkilä
Päivi Erkkilä
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions
+358 50 309 6464 paivi.erkkila(a)hankensse.fi
Jaa sivu