Työn elinkaari
16 syyskuuta 2020

Haethan uutta työtä suunnitelmallisesti?

Haethan uutta työtä suunnitelmallisesti?

Kalenterissa lukee ”työnhakua”, mutta aloittaminen ja tekemiseen tarttuminen on vaikeaa. Aika tuntuu menevän kaikkeen muuhun ja kaappien siivoaminenkin on yhtäkkiä mielenkiintoista.

Työnhaun sanotaan olevan kokopäivätyötä. Siksi kannattaakin pohtia, mikä on oman työnhaun kannalta oleellista ja mihin arvokasta aikaa käyttää. Tavoitteellinen työnhaku vaatii toimintasuunnitelman, sillä suunnitelmallisuus työnhaussa kantaa paremmin hedelmää kuin muun tekemisen ohessa tapahtuva työnhakuun liittyvä puuhastelu. Työnhakusuunnitelman teko päivä-, viikko- ja kuukausitasolla auttaa myös ylläpitämään päivärytmiä sekä rutiineja.

Mitä kaikkea työnhaku on?

Kalenterimerkintä ”työnhakua” on niin laaja, että tekeminen voi helposti muuttua aiemmin mainituksi kaiken muun ohella tapahtuvaksi puuhasteluksi, joka ei vie kohti tavoitetta. Jotta työnhakusi etenisi ja työnhakupäivissäsi olisi fiksu rakenne, kannattaa työnhakua ajatella projektina ja pilkkoa kokonaisuus pienemmiksi osiksi. Näitä pienempiä osia on helpompi lisätä toimintasuunnitelmaan ja toteuttaa päivä-, viikko- ja kuukausitasolla. Samalla voit myös asettaa konkreettisia tavoitteita ja seurata niiden toteutumista:

  • ”Tällä viikolla tavoitteenani on etsiä tietoa kymmenestä itseäni kiinnostavasta organisaatiosta sekä lähestyä viittä rekrytoijaa.”
  • ”Tutustumisen kohteena olikin jopa 12 organisaatiota, mutta lähestyin vain neljää rekrytoijaa.”

On siis hyvä muistaa, että työnhaku ei ole vain CV:n ja hakemuksen kirjoittamista ja lähettämistä. Jotta työnhaun dokumentit tai LinkedIn-profiili olisivat timanttiset, tulee ennen sitä, omasta tilanteesta riippuen, esimerkiksi määritellä itselle tavoitteet, pohtia omaa työnhaun fokusta ja kertynyttä osaamista sekä työ- ja yrityskulttuuria, jossa haluaa työskennellä. Edellä luetelluista kannattaa lukea lisää tästä blogipostauksesta. Myös verkostoitumiseen, piilotyöpaikkojen etsimiseen sekä organisaatioihin tutustumiseen on hyvä varata aikaa. Työnhaku on siis projekti, joka pitää suunnitella hyvin.

Vinkit tavoitteelliseen työnhakuun ja työnhakusuunnitelman tekoon:

  • Määritä itsellesi tavoite, esimerkiksi: ”Haluan aloittaa uudessa kehittymismahdollisuuksia tarjoavassa tehtävässä, minulle sopivan kulttuurin omaavassa organisaatiossa viimeistään joulukuussa 2020.”
  • Pilko työnhakusi vaatima aika tämän jälkeen kuukausiksi, viikoiksi ja päiviksi.
  • Mieti, mikä tekeminen sinun tulisi työnhakusuunnitelmaasi sisällyttää eli mikä vie sinua kohti tavoitettasi ja mistä sinä lähdet liikkeelle. Apua tähän saat uravalmentajalta, joka auttaa fokusoimaan aikasi juuri sinulle olennaisiin asioihin.
  • Ajan lisäksi myös itse tekeminen tulee pilkkoa pieniksi palasiksi ja asettaa välitavoitteita: kuukauden tavoite, viikon tavoite ja päivän tavoite, esim. ”Tällä viikolla tavoitteenani on saada CV kuntoon. Päiväkohtaisesti se tarkoittaa työkokemusten, osaamisen ja motivaation pohdintaa ja huomenna keskityn CV:n visualisointiin”. Eli mitä tavoitteitasi kohti vievää teet, kun kalenterissasi lukee ”työnhakua”.
  • Ylläpidä listaa hakemistasi työpaikoista ja niiden rekrytointiprosessien etenemisestä, tekemistäsi yhteydenotoista sekä saamastasi palautteesta.
  • Muista säilyttää ajankäytössäsi tasapaino ja tekemisessäsi energia! Pidä siis huolta, että kalenteristasi ja päivästäsi löytyy aikaa myös sinua energisoiville asioille kuten liikunnalle, perheelle, ystäville, hyville kirjoille jne.

Yllä esitetyt vinkit ovat jatkojalostettuja versioita aiemman blogipostauksen vinkeistä. Kuten työnhaussa, työskentelyssä ja elämässä ylipäänsä, myös työnhakusuunnitelman kohdalla tulee muistaa yksilöllisyys. Toinen voi edetäkseen haluta tarkan suunnitelman, jonka mukaan edetä, kun taas toinen voi päästä alkuun ja kohti tavoitetta laveammilla raameilla. Uravalmentaja on suurena apuna myös työnhakusuunnitelman teossa sekä tavoitteiden määrittelyssä.

Työnhaku on prosessi

On hyvä muistaa, että työnhaku on myös prosessi. Oli kyseessä sitten oman uran suunnan pohdinta tai hakemuskirje, prosessi vaatii usein tekemisen ohella aikaa myös pohdinnalle. Esimerkiksi hakemuskirjeen ensimmäisen version kirjoittamisen jälkeen tekstin kannattaa antaa hetken ”levätä”. Pienen tauon jälkeen voi tuorein silmin ja ideoin palata tekstin pariin muokkaamaan sitä. Myös työnhaku on prosessi, jonka dokumentit, oivallukset ja pohdinnat kehittyvät ajan ja vaivannäön myötä.

Tätä edellä kuvattua ”elefantti syödään paloina” -taktiikkaa olen käyttänyt itse muun muassa tehdessäni pro gradu -tutkielmaani, joka käsittelee asiantuntijoiden näkökulmaa korkeakoulutettujen työttömyyteen ja työllistymisen haasteisiin. Työllistymisestä laajemmin ja teoreettisemmin pääset lukemaan tästä keväällä 2019 julkaistusta pro gradu -tutkielmastani.

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Tanja Aholaakko
Tanja Aholaakko
Project Manager
+358 40 963 5002
Jaa sivu